Zaal Goedleven

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Goedlevenstraat 179
9040 Gent, België

THE MUDGANG / THE SPANKS (Garagerock avond)

THE MUDGANG / THE SPANKS (Garagerock avond)

The Mudgang

The Mudgang ontstond in november 1983 uit de as van Gentse politieke punkband More Action. Ze mixten hun punkroots met rockabilly, sixties garagepunk en Ennio Morricone tunes en creëerden zo hun eigenzinnige geluid. Samen met The Paranoiacs en The Spanks behoorden ze tot het kruim van de Belgische garagerock scene van de jaren ’80. Eerste single ‘I came in the night’/’dr. Mushroom’ kreeg heel wat airplay. Het leverde hen onder andere een cameo op in de cultfilm Crazy Love. Kort daarna volgde de release van de eerste LP ‘Let’s go riding’ + tour waarbij ze support act van Iggy Pop waren in een volle Brielpoort (Deinze).

Na een relatieve kalme periode dook The Mudgang terug op in 2019 in volledige originele ’80s garagerockbezetting. Tijdens coronajaar 2020/2021 werd een nieuwe plaat opgenomen waaruit 5 singles werden gereleased: ‘I hear you’, een muzikale ode aan Beatles/Who/The Jam/Big Star overgoten met Motown saus, en ‘Lack of Love’ waarop de lead vocal getrokken wordt door huisvriend Tom Derie (Soapstone/Ultrasonic). Deze laatste song leunt qua feel en sound dicht aan bij Soapstones’ radiohit ‘Why should we wait’ maar dan gemixt met de bluesy garage Mudgang riffs. In november 2021 volgde de 3de single ‘What’s that noize’. Een nummer geschreven met Jan De Palmeneire, vroeger zanger gitarist bij de Antwerpse Voners. Plots kreeg The Mudgang opnieuw een ander gezicht. De Southern Rock werd geswitcht voor mechanische Krautrock waar Stijn Meuris wel pap van lustte. Op 01/02/22 werd de volgende boreling ‘Sue’ uitgebracht waar de band zalft en slaat met een ‘breakup song’ in een ontheiligde kerk. 01/03/22 werd studioplaat ‘Goofalicious’ gereleased samen met single ‘2 lost souls’ waar The Mudgang hun zachtere intimistische zijde laten zien. 1 juni 2022 wordt een 6de single/clip losgelaten uit dit album, ‘The Chaser’. Een weirde blues song ondersteunt met tribal drums die onmiddellijk beelden van Paris -Texas oproept en zich muzikaal nestelt in het spaghetti western genre.

The Spanks

Omstreeks 1985 besloten gitarist Jan van den Bergh en zanger Rik Tielemans de krachten te bundelen, nadat ze in Nederland een optreden van de Zweedse sixties-revival pioniers The Nomads hadden bijgewoond. Ze opereerden samen met ritmesectie Bart Teugels en Peter ‘Willy’ Annaert, aanvankelijk onder de naam The Wyld en speelden hoofdzakelijk covers van de Stooges, Sonics en Ramones. In 1986 werd de naam herdoopt in The Spanks. De daaropvolgende jaren maakten ze menige Belgische(en buitenlandse) cafés, clubs en festivals onveilig met hun energieke, punky rock’n roll. “The Kings of Belgian Garage” werden ze ooit eens genoemd in een Brits muziekblad en ongeveer half Zwitserland lag op een gegeven moment aan hun voeten.

In de periode 87-91 verschenen er 3 EP’s (“Lucille”, “Scream the blues” en “Dogfood”), 1 LP (Lucky You), 1 CD (“Get Spanked”), een single(“House of love”) en een resem nummers op diverse verzamelelpees.

In 1992 besloot Jan, de gitarist, om zijn leven verder te zetten in Spanje en kwam er een einde aan The Spanks “as we knew them”. In 1997 wordt, na een gelegenheidsconcert, stilaan de draad opgenomen in licht gewijzigde bezetting. Grotendeels wordt er muzikaal nog uit hetzelfde vaatje getapt met hier en daar een uitstapje naar ongekend terrein.

Na het onverwachte overlijden van Peter ‘Willy’ en de jongdementie van zanger Rik werd een langdurige break ingelast. Er waren een paar reünie-optredens maar vanaf de King Koen-tribute eind 2022 viel alles terug in zijn plooi.

DJ Wagonman

TICKETS

Tickets 20€ (exclusief reservatiekost).

Timing & tickets

Datum ZAT 02.12.2023
Tijdstip 20u
Kostprijs 20

Timeline

Deuren : 19u

The Spanks (20u00-21u00)

The Mudgang (21u30-22u45)

+ DJ Wagonman